Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kurdské milice v Iráku prý drží v zajetí 4000 islamistů

Armáda Kurdů
Armáda Kurdů
Foto: cabinet.gov.krd

Irbíl (Irák) - Kurdské milice na severu Iráku drží v zajetí 4000 islámských bojovníků, včetně cizinců. Podle agentury AFP to dnes oznámily úřady v kurdské autonomní oblasti.

Dindar Zibarí z kurdské regionální vlády řekl, že od roku 2014 do roku 2017 bezpečnostní síly a pešmergové, tedy kurdští bojovníci, zajali asi 2500 příslušníků teroristické organizace Islámský stát (IS). Během bitvy o Havídžu, poslední baštu IS v Iráku, padlo do zajetí pešmergů dalších asi tisíc islamistů.

Z cizinců byl jeden Japonec a jeden Američan předáni příslušným zahraničním zastupitelským úřadům svých zemí v Irbílu, dodal Zibarí.

Podle expertů padlo do zajetí iráckých bezpečnostních sil dalších asi 20.000 příslušníků IS. Bagdád, který čelí obviněním, že jeho šíitské milice islamisty střílely, i když se vzdávali, ale zatím nikdy nezveřejnil údaj o svých zajatcích.

Témata:  Kurdové Irák

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy