Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soul obnoví zájezdy do Diamantových hor? S KLDR jedná o podmínkách

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Jižní Korea je ochotna zahájit diskusi o obnově turistických zájezdů do severokorejského letoviska v Diamantových horách. Musí být ale zajištěna bezpečnost turistů a splněny podmínky vztahujících se k severokorejskému jadernému programu.

Návštěvy turistů z Jižní Koreje byly pro chudou KLDR v minulosti vítaným zdrojem zahraniční měny. Cesty jihokorejských turistů do Diamantových hor byly pozastaveny v roce 2008 poté, co byla v této oblasti jedna z jihokorejských turistek zastřelena severokorejským vojákem, když omylem vstoupila do zakázané vojenské zóny.

"Vnímáme zájezdy do Diamantových hor jako projekt, který je významný pro mezikorejské vztahy," uvedlo dnes jihokorejské ministerstvo pro sjednocení.

Odmítlo ale, že by nyní nastal vhodný čas pro debatu o znovuotevření společné korejské průmyslové zóny Kesong ležící na severokorejské straně hranice. Kesong Jižní Korea uzavřela v roce 2016 v reakci na raketové a jaderné testy KLDR. Podle Soulu využívala Severní Korea devizy z Kesongu na nákup materiálu pro své zbrojní programy.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea turisté

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy