Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínská špionáž? Sídlo Africké unie bylo prošpikováno štěnicemi, píše tisk

Čínská lidová republika
Čínská lidová republika
Foto: Česká televize

Peking - List Le Monde minulý měsíc napsal, že se data z počítačů v budově ústředí Africké unie (AU), kterou v etiopské metropoli Addis Abebě postavili Číňané, každou noc po pět let přesouvaly na čínské servery. Představitelé Afriky a Číny dnes společně popřeli, že by Peking prováděl špionáž.

Le Monde dále uvedl, že minulý rok se obrovský únik dat provalil a poté byly v budově ústředí AU vyměněny informační systémy, včetně serverů. Ve stolech a zdech budovy pak byla objevena odposlouchávací zařízení.

"Tato obvinění jsou lži," řekl dnes novinářům v Pekingu předseda AU Moussa Faki. "Žádná manipulace nás od mise (upevnit vztahy s Čínou) neodradí," dodal a oznámil, že AU tento rok otevře nový úřad v Pekingu.

Čínský ministr zahraničí Wang I upozornil, že obvinění se objevilo v západním tisku, a prohlásil, že "pokusy rozdělit Čínu a Afriku jsou marné".

Prezident Si Ťin-pching na sklonku roku 2015 na summitu v Jihoafrické republice přislíbil půjčky v úhrnné výši 60 miliard dolarů na stavbu železnic, silnic a přístavů.

Některé západní instituce ale upozorňují na roli korupce a ptají se, zda investice v Africe nepřinesly Číně neúměrný vliv. Odborníci také zpochybňují kvalitu a hlavně nezbytnost některých z projektů: vzhledem k tomu, že africké země bývají často zatíženy dluhy, v mnoha případech mohou zaplatit pouze přenecháním aktiv, například nalezišť ropy.

Témata:  Čína špionáž EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy