Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egyptská armáda při operaci vládních sil zatýkala, hlásí i mrtvé

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Při rozsáhlé bezpečnostní operaci egyptské armády a policie zahynulo od pátku 16 ozbrojenců a více než tři desítky lidí byly zatčeny. Oznámila to egyptská armáda, jejíž prohlášení dnes citovala egyptská státní televize.

O případných ztrátách na straně vládních sil prohlášení neinformuje. Egyptští vojáci a policisté zahájili v pátek operaci, která je podle úřadů namířena proti "teroristickým i kriminálním živlům a organizacím". Vládní oddíly se zaměřily na Sinajský poloostrov a na oblast delty Nilu a Západní pouště.

Bezpečnostní situace je v Egyptě nejproblematičtější na Sinajském poloostrově, kde radikálové útočí na policisty a vojáky a v poslední době stále častěji také na civilisty.

Při nejhorším teroristickém útoku na mešitu na severu Sinajského poloostrova zahynulo loni na konci listopadu přes 300 lidí. Žádná skupina se dosud k útoku nepřihlásila, ale za hlavního podezřelého je označována teroristická organizace Islámský stát (IS). Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí reagoval prohlášením, že armáda má tři měsíce na zajištění bezpečnosti na Sinajském poloostrově.

Témata:  Egypt

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy