reklama

Jednasedmdesát lidí podle neoficiálních zdrojů zahynulo při dnešní havárii letadla ruské společnosti Saratovské aerolinie, které se zřítilo krátce po startu z moskevského letiště Domodědovo. Na palubě stroje An-148 bylo 65 cestujících a šestičlenná posádka, informovala agentura Interfax s odvoláním na záchranáře.

"Šance na přežití u nikoho neexistovala," cituje Interfax nejmenovaného člena záchranného týmu.

Letoun mířící do jihoruského Orsku se brzy po startu ztratil z obrazovek radarů a spojení s posádkou se nepodařilo navázat. Havaroval jihovýchodně od Moskvy v Ramenském okrese.

Agentura DPA připomíná, že letecká neštěstí nejsou v Rusku ničím výjimečným. Od roku 2010 přišlo při velkých haváriích o život více jak 240 lidí. Naposledy se zřítilo letadlo nízkonákladové společnosti FlyDubai v březnu 2016 na letišti v Rostově na Donu; zemřelo všech 62 lidí, kteří byli na palubě.

Na místě dnešní havárie letounu Saratovských aerolinií byly nalezeny trosky letadla a také prvních několik těl obětí. S odvoláním na mluvčího ruského ministerstva pro mimořádné situace o tom informovala agentura TASS. Ruská prokuratura zahájila trestní řízení pro podezření z porušení pravidel bezpečnosti leteckého provozu.

Podle záchranářů mohlo být příčinou neštěstí špatné počasí, chyba posádky nebo technický problém; mezi spekulacemi ruských médií se neobjevují úvahy o terorismu. "Možné jsou různé příčiny havárie, mezi nimi počasí," citovala televize Rossija24 Žannu Těrechovovou, poradkyni ministra dopravy.