Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecká Lidová demokratická strana si zvolila nové vedení

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Istanbul - Turecká prokurdská Lidová demokratická strana (HDP) si dnes zvolila dva nové spolupředsedy. Šéfy druhé největší opoziční strany v tureckém parlamentu se stali Pervin Buldanová a Sezai Temelli.

Volba se uskutečnila v Ankaře za přísných bezpečnostních opatření, uvedla agentura AP. Strana si volila nové vedení poté, co se její vůdci i někteří další členové ocitli ve vězení kvůli obvinění z terorismu.

Buldanová byla vybrána, aby nahradila uvězněného Selahattina Demirtaşe, který je za mřížemi od listopadu 2016. Čelí obvinění z napojení na kurdské radikály. V případě, že bude shledán vinným z vedení teroristické organizace a dalších zločinů, žádá pro něj prokuratura 142 let vězení. Demirtaş veškerá obvinění popírá.

Temelli nahradil ve vedení HDP Serpil Kemalbayovou. I na ní byl již vydán zatykač kvůli tomu, že se vyslovila proti současné turecké operaci v severní Sýrii, kde armáda útočí na kurdské milice. Kemalbayová zatím nebyla zadržena a na dnešním sjezdu strany vystoupila s projevem.

Témata:  Turecko Kurdové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy