Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dojde k obnově Iráku? IS tam napáchal škody za miliardy dolarů

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian dnes přijel do Bagdádu, aby jednal o obnově Iráku. Ten v prosinci ohlásil porážku radikálů z Islámského státu (IS). O pomoci Iráku se bude jednat také na konferenci v Kuvajtu.

Podle listu The Wall Street Journal (WSJ) se škoda vyvolaná boji s IS odhaduje na 45,7 miliardy dolarů (944 miliard Kč).

"Přijel jsem, abych vyjádřil podporu a to, že Francie bude s vámi. Budeme stále k dispozici. Byli jsme, když jsme se účastnili operací koalice (proti IS), a budeme i v době obnovy," řekl Le Drian.

Irácký ministr zahraničí Ibráhím Džaafarí řekl, že Irák doufá, že při obnově bude využito francouzských zkušeností. Le Drian byl v Bagdádu loni v srpnu a nyní se má sejít také s premiérem Hajdarem Abádím a prezidentem Fuádem Masúmem.

Abádí na Světovém ekonomickém fóru v Davosu v lednu prohlásil, že si obnova Iráku vyžádá 100 miliard dolarů. Nejrozsáhlejší škody jsou v oblastech obývaných hlavně sunnity, tedy na severu a západě země.

Iráčané se postupně vracejí do svých domovů, v lednu poprvé počet navrátilců převýšil počet uprchlíků. Mimo domovy je stále kolem dvou milionů osob, ale mnoho těch, kdo se vrátili, nenašli své původní bydlení a žijí v poničeních budovách s minimem služeb. V Mosulu, který byl hlavním sídlem IS, se dodnes pohřbívají mrtví nalezení pod sutí.

Témata:  Irák Islámský stát Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy