reklama

Humanitární skupina Lékaři bez hranic tvrdí, že v Itálii žije asi 10 000 migrantů - bezdomovců, kteří tráví noci v improvizovaných osadách, v opuštěných budovách nebo v otevřeném prostoru, zatímco se zpracovávají jejich žádosti o azyl.

Lékaři bez hranic zveřejnili ve čtvrtek průzkum o bydlení migrantů v Itálii. Z něj vyplývá, že asi polovina bezdomovců podle nich žije v opuštěných budovách. Další třetina žije na volném prostranství, zbytek ve stanech, chatách a kontejnerech, píše agentura AP.

Nezisková organizace také informovala, že od konce roku 2016 zemřelo 15 lidí, kteří se snažili se dostat do Francie přes „průchod smrti" v Alpách, který používali ujž Židé během 2. světové války.

Materiál byl zveřejněn uprostřed volební kampaně, kterou minulý týden narušila také střelba proti migrantům a výzvy předních politiků týkající se deportace nelegálních imigrantů.

Italský expremiér Silvio Berlusconi přilil v kampani olej do ohně. V televizním interview tento jedenaosmdesátiletý pravicový politik označil migranty za „sociální bombu, která hrozí explozí". Připojil se tak ke svému koaličnímu kolegovi, předsedovi Ligy severu (LN) Matteu Salvinimu, který o víkendu označil střety mezi Italy a cizinci za výsledek neřízené migrace.

Řekl také, že předchozí levicová vláda pustila během čtyř let do Itálie na 630.000 migrantů, z nichž jen asi 30.000 mělo podle něj právo dostat azyl. „Těch ostatních 600.000 je sociální bomba připravená explodovat," řekl v neděli Berlusconi. Zároveň uvedl, že bezpečnost bude prioritou případné vlády jeho koalice.

Podle agentury Reuters dostalo v posledních čtyřech letech v Itálii azyl téměř 120.000 lidí. Nyní v uprchlických centrech po celé zemi žije asi 200.000 migrantů, kteří čekají na výsledek své žádosti.