reklama

Na obou sítích se objevily informace o tom, jak oba muži před dvěma lety na jachtě u norských břehů trávili volný čas v přítomnosti prostitutek. Kreml zatím skandál nekomentoval. 

Šíření kompromitujících obrázků a videí ruský soud v pátek zakázal a dal správcům obou sítí, společnostem Google a Facebook, čas do středy, aby dokumentaci odstranily. Pokud tak neučiní, ruský cenzurní orgán Rozkomnadzor příslušné stránky zablokuje. Ne všichni ruští poskytovatelé přístupu k internetu ale dokážou cíleně uzavřít přístup k jednotlivým stránkám, a tak by podle Vedomostí museli zablokovat celé sítě. K dnešnímu dni kompromitující materiál odstraněn nebyl.

Na chování Děripasky a hlavně Prichoďka upozornil ruský opoziční politik Alexej Navalnyj. Tvrdí, že oligarcha napojený na Kreml Prichoďka zkorumpoval, když ho svým letadlem dopravil do Norska a hostil ho na své jachtě, kde mu rovněž zajistil eskortní služby. Navalnyj částečně vycházel ze svědectví běloruské prostitutky Anastasiji Vašukevičové, která poskytuje služby pod jménem Nasťa Rybka. Vašukevičová o svých zážitcích na Děripaskově jachtě dokonce napsala knihu.

Navalného výbušnou informaci o Děripaskovi a Prichoďkovi na síti YouTube viděly už téměř čtyři miliony lidí. Děripaska Navalného i Vašukevičovou zažaloval za porušení zákona o ochraně soukromí.

Podle Navalného patří Prichoďko k nejmocnějším kremelským politikům, jako vicepremiér má na starosti administrativní chod celé vlády. Jeho specialitou je zahraniční politika, kde má podle Navalného větší slovo než ministr zahraničí Sergej Lavrov.