Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý gruzínský prezident Saakašvili byl zadržen v Kyjevě. Čeká ho deportace?

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili
Foto: abc.net.au

Kyjev - Michail Saakašvili byl dnes v Kyjevě zatčen., skupina mužů v maskovacích uniformách ho odvezla na neznámé místo. Bývalý gruzínský prezident a oděský gubernátor, jemuž ukrajinské úřady odmítly udělit azyl, čelí řízení o vyhoštění.

Saakašviliho dnes údajně zadrželi pracovníci ukrajinské migrační služby a pohraničního sboru. Podle serveru TSN bude vyhoštěn "do Evropy", podle jiných médií do Nizozemska nebo do Polska, odkud se loni v září na Ukrajinu dostal.

Před týdnem soud v Kyjevě odmítl odvolání bývalého gruzínského prezidenta proti rozhodnutí prvoinstančního soudu, který opozičnímu předákovi odmítl udělit azyl. Soud tím podle Saakašviliho právníků otevřel úřadům cestu k případné deportaci ze země.

Politik se dnes měl dostavit na kyjevskou prokuraturu, kde měl být vyslechnut v rámci procedury vyhoštění. Výslech odmítl s tím, že řízení je nezákonné.

Gruzínský politik se na Ukrajině politicky angažuje od roku 2015, do země ho pozval prezident Petro Porošenko. Vztahy mezi oběma politiky ale postupně ochladly a Porošenko odvolal Saakašviliho z čela Oděsy a zbavil ho i občanství. O gruzínské občanství Saakašvili už dříve přišel, ve své rodné zemi už byl i odsouzen ze zneužívání pravomocí.

Témata:  Michail Saakašvili Ukrajina EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy