reklama

Tamímíová ráno přišla do zaplněného sálu a stačila něco tiše prohodit s příbuznými. Soudce pak ale až na rodinu ze sálu všechny vykázal, podle svých slov v zájmu obžalované.

"Nemyslím, že je pro nezletilou dobré, aby v sále bylo 100 lidí," řekl soudce. Izraelská obhájkyně Tamímíové Gaby Laskyová marně namítla, že si rodina přeje, aby bylo slyšení veřejné. "Soud rozhodl ve svůj vlastní prospěch, ne ve prospěch Ahidy. Abyste to udrželi mimo dohled, je nejlepší zavřít dveře a nedovolit lidem být u slyšení," řekla advokátka.

Tamímíová je ve vazbě od 19. prosince. Zadržena byla po útoku, při němž uhodila ozbrojeného izraelského vojáka a pak také jeho kolegu. Čin, při němž byla i její matka a sestřenice, je zachycen na videu, které obletělo sociální sítě.

Izraelcům, kteří se nedali vyprovokovat k násilné odvetě, se nic nestalo. Palestince hrozí za útok a pobuřování i několikaletý trest. Dívka, která ve vazební věznici oslavila 17. narozeniny, má mnoho příznivců. Izrael podle agentury AP drží ve věznicích až 300 palestinských nezletilců. V případě Tamímíové se vyšetřovalo, zda je její rodina skutečně palestinská, neboť dívka má světlé vlnité vlasy a modré oči. Spekulovalo se o možnosti, že jde o provokatéry.