Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italské hnutí mělo dát polovinu mzdy na podporu podnikání, nikdo to neudělal

Itálie, ilustrační foto
Itálie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Řím - Političtí protivníci kritizují italské protisystémové Hnutí pěti hvězd za to, že někteří jeho poslanci porušovali interní pravidla hnutí, která jim ukládají, aby polovinu platu dávali na podporu malých podniků.

Informovala o tom dnes agentura Reuters. Nařízení nedodrželo až deset poslanců této populistické strany a rozdíl činí podle italského tisku přes milion eur.

Šéf Hnutí pěti hvězd Luigi Di Maio nechal skandál prošetřit a slíbil, že "shnilá jablka (z hnutí) vyhází". Tato populistická formace přitom svůj politický úspěch založila na tom, že je na rozdíl od tradičních stran bez poskvrny a nezkorumpovatelná, připomněl Reuters.

Platy poslanců jsou podle hnutí příliš vysoké, a tak svým zákonodárcům uložilo, aby polovinu ze mzdy každý měsíc posílali na podporu podnikání. Sám Di Maio řekl, že za posledních let se tak vzdal 370.000 eur (zhruba 9,4 milionu Kč).

Jeden ze senátorů po obvinění z hnutí vystoupil. "Všechno jsem zaplatila," popřela v deníku Corriere della Sera obvinění další senátorka Barbara Lezziová. Uvedla také, že ví o dvou dalších politicích hnutí, kteří nepřispěli dostatečně, ale posléze rozdíl uhradili.

Témata:  Itálie

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy