Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nechci Evropskou unii přetvořit v evropský superstát, tvrdí Juncker

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se dnes ohradil proti tvrzení, že se snaží EU přetvořit v evropský superstát. Také řekl, že vidí šanci na zlepšení vztahů mezi Bruselem a Varšavou. Naopak kritizoval Turecko.

"Jsem striktně proti vytvoření evropského státu," řekl Juncker s tím, že takové tvrzení je naprostý nesmysl. Podle britského deníku Financial Times tak reagoval na výrok v tomto duchu, který už dříve pronesl britský ministr zahraničí Boris Johnson.

"Někteří lidé v britské politice si myslí, že jsem hloupý, zarytý federalista. Já nejsem příznivcem evropského superstátu. Nejsme Spojené státy, jsme Evropská unie," uvedl dnes Juncker.

Dále řekl, že po rozhovoru s polským premiérem Mateuszem Morawieckým vidí šanci na zlepšení vztahů mezi Evropskou unií a Varšavou, kterou Brusel kritizuje kvůli kontroverzním reformám soudnictví.

Juncker kritizoval Turecko v souvislosti s incidentem z minulého pátku, kdy lodě tureckého vojska zastavily plavidlo společnosti, jež mělo zkoumat ložisko zemního plynu u kyperského pobřeží. Podle Ankary jsou tím porušována práva kyperských Turků.

Témata:  Jean-Claude Juncker EU Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy