Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Corbyn byl komunistický špion? Měl styky s československou StB

Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn
Foto: Facebook

Londýn - Podle informací britského bulvárního listu The Sun, který je znám svým odporem k levici, se nynější předseda Labouristické strany Jeremy Corbyn na konci 80. let nejméně třikrát setkal s příslušníkem československé Státní bezpečnosti (StB).

Podle pravicového listu The Sun, který článek s názvem "Corbyn a špión komoušů" zveřejnil dnes dokonce na titulní stránce, se tehdejší labouristický poslanec Corbyn setkal s agentem československé tajné služby nejméně třikrát. Ke dvěma setkáním údajně došlo přímo na půdě britského parlamentu.

První schůzka se odehrála v roce 1986. Zástupce československé tajné policie, kterým byl podle The Sun "plukovník Jan Dymic", ve svazku uvádí, že Corbyn "projevil zájem o další setkání". Ve zprávě je chování levicového poslance popsáno jako "zdrženlivé a zdvořilé, příležitostně výbušné (když hovoří na obranu lidských práv)". Dokument zmiňuje například i to, že "vlastní psa a ryby". Corbynovi je ve svazku přiděleno krycí jméno COB.

Svazek popisuje britského politika jako muže, který má negativní vztah "ke Spojeným státům i současné politice konzervativní vlády", kterou v té době vedla Margaret Thatcherová. Jeho postoj k východnímu bloku je podle listu ve svazcích StB označován za "pozitivní" a hovoří se také o jeho údajné podpoře "sovětské mírové iniciativy".

Ke druhé schůzce příslušníka StB a Corbyna údajně došlo v roce 1987 v poslancově volebním obvodu a zúčastnil se jí podle The Sun i nejmenovaný člen ústředního výboru KSČ. Na jednom z dalších setkání údajně Corbyn s československým diplomatem hovořil o možném zvýšení bezpečnostních opatření v souvislosti s vyšetřováním východoněmeckého agenta britskou tajnou službou MI5. Po schůzce z října 1987 záznamy v Corbynově svazku končí.

V úryvku ze zápisu o říjnové schůzce se mimo jiné slovensky píše, že poznatky ze setkání "s cílem upevnění vzájemného poznání a prohloubení důvěry... nebylo možné zužitkovat do info, (neboť) byly pouze všeobecného charakteru".

Mluvčí Labouristické strany na dotaz britského listu potvrdil, že se Corbyn v 80. letech setkal s československým diplomatem, aniž však tušil, že hovoří s agentem StB. "Tvrzení, že byl (Corbyn) agentem či informátorem jakékoli tajné služby, je zcela nepravdivé a jde o směšnou pomluvu," uvedl.

Levicový deník The Guardian upozornil, že titulní stránka dnešního vydání The Sun je dalším ze série obvinění, který tento bulvár učinil na adresu Jeremyho Corbyna od doby, kdy se stal předsedou labouristů. Jejich frekvence se zvýšila během loňské kampaně před parlamentními volbami, poznamenal The Guardian.

Témata:  Jeremy Corbyn StB Velká Británie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy