Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poláci v cizině by měli hlásit protipolské výroky, navrhuje šéf polského senátu

Polská vlajka
Polská vlajka
Foto: Pixabay

Varšava - Maršálek polského senátu Stanislaw Karczewski rozeslal polským ambasádám a konzulátům oficiální dopis, ve kterém žádá polské krajanské organizace v cizině, aby hlásily protipolské výroky.

Německá rozhlasová stanice Norddeutscher Rundfunk (NDR) citovala dopis maršálka, který vyzval své krajany, aby "dokumentovali a reagovali na veškerá protipolská prohlášení, prezentace a názory". Podle Karczewského mají veškeré tyto věci hlásit ambasádám či konzulátům.

Podle NDR již text dopisu rozeslal e-mailem Polákům žijícím v Bavorsku konzulát v Mnichově, dnes se jej chystá stejnou cestou distribuovat mezi krajany na severu Německa konzulát v Hamburku.

Polská vláda konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) vzbudila v lednu rozruch zákonem, který trestá pokutou nebo až třemi lety vězení použití slovních spojení "polské vyhlazovací tábory" a jiné zmínky dávající do souvislosti Poláky a holokaust. Kritici tvrdí, že hrozba trestu výrazně omezí možnosti historického bádání. Podle historiků nesli Poláci vinu za smrt nejméně desítek tisíc Židů.

Témata:  Polsko Německo diplomacie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy