Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý novinář Yücel byl propuštěn z turecké vazby. Byl obviněn z šíření propagandy

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Turecko propustilo z vazby novináře Denize Yücela. Server německého deníku Bild naznačuje, že Ankara možná povede proti Yücelovi proces podobně jako proti německému lidskoprávnímu aktivistovi Peterovi Steudtnerovi. Ten byl také obžalován z podpory terorismu, soud jej ale loni v říjnu propustil z vazby a on následně odletěl do Berlína. K dalším soudním stáním se odmítl vrátit.

Soud v Istanbulu zároveň přijal obžalobu na Yücela, která pro něj žádá až 18 let vězení za podporu terorismu. Německo-turecký novinář ale patrně může Turecko opustit. "Nemáme žádné upozornění, že (Yücel) musí zůstat v zemi (Turecku)," citoval šéfredaktora Die Welt Ulfa Poschardta server listu Der Spiegel. Také německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel věří, že reportér bude moci z Turecka odcestovat.

Yücelův případ dlouhodobě zatěžoval turecko-německé vztahy. Podle Berlína dopisovatel listu Die Welt jen dělal svou práci a zadržován byl z politických důvodů. Ankara vinila Yücela z šíření teroristické propagandy a z podněcování nenávisti. Prezident Recep Tayyip Erdogan o něm řekl, že patří ke kurdským separatistům a že je to německý agent.

Německá kancléřka Angela Merkelová hovořila o Yücelovi na čtvrtečním setkání s tureckým premiérem Binalim Yildirimem. Ten vyjádřil názor, že čtyřiačtyřicetiletý novinář bude brzy propuštěn.

V německých médiích se spekulovalo, že Ankara by Yücela mohla propustit výměnou za modernizaci svých tanků. Žurnalista ale takový obchod důrazně odmítl. Stejně tak učinila Merkelová, podle níž neexistuje mezi těmito otázkami spojitost.

Témata:  Turecko Německo novináři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.