Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Astronauti upravují v otevřeném kosmu robotické rameno. Zájemci mohou opravu sledovat online

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)
Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Oběžná dráha - Dva kosmonauti dnes vystoupili do otevřeného vesmíru, aby dokončili práci na robotickém rameni, s jehož pomocí jsou zachycovány a připojovány nákladní lodě zásobující orbitální komplex ISS.

Američan Mark Vande Hei a Japonec Norišige Kanai chtějí během víc než šestihodinového pobytu ve volném prostoru (online zde) demontovat dvě úchytné koncovky ramene Canadarm2, z nichž jedna má být k opravám odeslána na Zemi. Druhá bude uskladněna jako záložní. Nové koncovky posádka ISS namontovala už při předchozím výstupu do vesmíru.

Nově instalované komponenty ale vykazovaly poruchy, a tak musela být demontáž plánovaná původně na dřívější termín odložena. Další odklad pak minulý týden způsobil přílet ruské zásobovací lodi Progress. Při dnešním výstupu chtějí Vande Hei a Kanai opravu robotického ramene ukončit.

Pro Kanaie, který je profesí lékař, jde o první výstup do kosmu. Vande Hei je v otevřeném vesmíru už počtvrté.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) vesmir EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy