reklama

Skandál vypukl, když vyšlo najevo, že si sedm zaměstnanců Oxfamu na misích na Haiti, které v roce 2010 postihlo zemětřesení, a v Čadu platilo prostitutky. Peníze za sex dávali ženám, kterým měli ve skutečnosti jako humanitární pracovníci pomáhat.

Výkonná ředitelka organizace Oxfam International Winnie Byanyimaová dnes uvedla, že Oxfam zajistí spravedlnost a "odčiní minulost". Vyzvala také všechny sexuální oběti zneužité pracovníky charity, aby jejich počínání oznámily.

"Z hloubi mého srdce, odpusťte nám, odpusťte Oxfamu," řekla Byanyimaová, která je podle BBC dosud nejvýše postavenou představitelkou organizace, jež připustila reálnost obvinění a veřejně o aféře promluvila.

Vedle vytvoření nezávislé komise k vyšetření praktik pracovníků Oxfamu charita podle Byanyimaové posílí tým kontrolující jejich činnost nebo vytvoří bezpečný a důvěryhodný systém, s jehož pomocí bude možné na nepřípustné činy upozornit.

Kvůli aktuálním obviněním se již vzdala funkce zástupkyně šéfa britské pobočky Oxfamu Penny Lawrencová. Spolupráci s charitou rovněž ukončilo několik zvláštních vyslanců, mezi nimi britská herečka Minnie Driverová, senegalský hudebník Baaba Maal či bývalý arcibiskup Kapského Města Desmond Tutu.