Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejde jen o Oxfam, i jiné organizace kryjí sexuální aféry, tvrdí prezident Haiti

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Port-au-Prince - Skandál kolem sexuálních přečinů organizace Oxfam je podle prezidenta Haiti jen špičkou ledovce, prošetřit by se měly také aktivity jiných skupin na Haiti po zemětřesení z roku 2010. Konkrétně zmínil Lékaře bez hranic.

"Případ Oxfamu je viditelnou částí ledovce. Není to jen Oxfam, i další nevládní organizace jsou ve stejné situaci, ale interně informace skrývají," řekl v pátek prezident Jovenel Moise.

"Mělo by začít vyšetřování jiných organizací, které tady působí od roku 2010. Například Lékaři bez hranic museli repatriovat asi 17 lidí kvůli problémům, které nebyly vysvětleny," dodal v telefonickém rozhovoru pro agenturu Reuters.

Kvůli placení prostitutek a jinému nevhodnému chování bylo v roce 2011 po interním vyšetřování britského Oxfamu z Haiti staženo sedm pracovníků včetně šéfa tamní mise Rolanda van Hauwermeirena. Před týdnem pak skandál v mnohem silnější podobě obnovila reportáž britského deníku The Times, kterému bývalí činitelé charity vypověděli, že na Haiti se po zemětřesení pořádaly s prostitutkami "orgie" za peníze charity a za sex prý platil i sám van Hauwermeiren. Následně se objevila podobná obvinění ohledně jeho dřívějších angažmá v Libérii a v Čadu.

Lékaři bez hranic údajně poznámky prezidenta Moiseho zkoumají a vítají veškeré formy dohledu nad činností humanitárních organizací. Mluvčí zdravotnické sítě Analia Lorenzová dodala, že její organizace má k sexuálním přestupkům nulovou toleranci. Za loňský rok se údajně v rámci jejích 40.000 pracovníků řešilo 24 případů sexuálního obtěžování či zneužití, v jejichž důsledku bylo 19 osob propuštěno.

Témata:  Lékaři bez hranic Haiti sexuální zneužívání ženy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy