Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britská premiérka Mayová zmíní ČR jako úspěšný příklad bezpečnostní spolupráce v EU

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Loncýn/Mnichov - Britská premiérka Theresa Mayová považuje rozbití gangu otrokářů v Británii s pomocí české policie za úspěšný příklad bezpečnostní spolupráce v EU, v níž chce Londýn pokračovat i po brexitu.

Mayová dnes na bezpečnostní konferenci v Mnichov přednese projev, z něhož už přinesla výňatky televize Sky News.

Britská premiérka vyzve k uzavření nové bezpečnostní smlouvy s blokem, která má položit základ pro "hluboké a zvláštní partnerství" mezi oběma stranami pro období po odchodu Británie z EU.

"Existuje precedens pro komplexní strategické vztahy mezi EU a třetími zeměmi v oblastech, jako je obchod. A neexistuje žádný důvod z hlediska práva nebo realizovatelnosti, proč by taková dohoda nemohla být dosažena v oblasti vnitřní bezpečnosti," stojí v projevu.

Mayová poukáže na příklad operace Triage (Třídění), kdy britská policie ve spolupráci s Europolem a českou policií rozbila převážně český gang, který na britském území vykořisťoval své krajany. Jde o případ z roku 2014, kdy policie na jihozápadě Anglie osvobodila osm Čechů od skupiny, která tyto muže nutila k práci a její výtěžek si za pomoci vydírání i násilí nechávala pro sebe.

Témata:  Theresa Mayová EU Brexit Česká republika

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy