Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tibetský chrám Džókhang zachvátil požár

Dalajláma
Dalajláma
Foto: news.com

Lhasa - V chrámu Džókhang, který patří mezi nejvýznamnější svatyně tibetských buddhistů, dnes vypukl rozsáhlý požár. Nikdo nebyl zraněn. Příčina požáru zatím není známa, k dispozici nejsou ani podrobnosti o rozsahu škod.

Chrámu Džókhang je od roku 2000 na seznamu UNESCO, patří mezi nejpopulárnější turistické atrakce tibetské metropole.

"Oheň byl rychle uhašen, nejsou žádné oběti," uvedl list Tibet Daily. Některá média zveřejnila záběry vysoko šlehajících plamenů. Podle zpráv na sociálních sítích nicméně požár nezasáhl hlavní budovu chrámu.

Tibet je součástí Číny, jejíž armáda tuto oblast obsadila v roce 1950. Peking tvrdí, že jeho vláda přinesla Tibetu prosperitu a stabilitu a odmítá obvinění tibetských exulantů a ochránců lidských práv z represe. Snaží se rovněž demonstrovat, že vynakládá velké množství peněz na zachování tradiční tibetské kultury, včetně řady chrámů a klášterů.

Témata:  Tibet Čína požáry

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy