Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský profesor požaduje parlamentní vyšetřování Corbynových kontaktů s StB

Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn
Foto: Facebook

Londýn - Profesor Buckinghamské univerzity Anthony Glees se domnívá, že by měl britský parlament prověřit kontakty šéfa labouristů Jeremyho Corbyna s československými špiony. Proti Corbynovi se už také šíří petice.

Profesor v listu Sunday Express reagoval na výroky bývalého agenta StB Jána Sarkocyho, který řekl, že Corbyn v minulosti spolupracoval s StB vědomě. Český Archiv bezpečnostních složek ale vědomou Corbynovu spolupráci vyloučil.

Podle Gleese by sám Corbyn měl do věci vnést jasno. "Měl by publikovat své zápisky z té doby. Měl by také kontaktovat (ruského) prezidenta Vladimira Putina a vyžádat si záznamy o své osobě, aby je parlamentní výbor mohl posoudit. Obdobná žádost by se měla týkat i záznamů (německé komunistické rozvědky) Stasi o Corbynovi," uvedl britský profesor.

Domnívá se kromě toho, že informace o schůzkách Corbyna s českým špionem by měli mít britští agenti. Parlamentní výbor by si měl záznamy o Sarkocym vyžádat v britských tajných službách MI5 a MI6.

Obdobná výzva se objevila na internetovém petičním serveru Change.org. Autoři textu vyzývají Corbyna, aby svou nevinu doložil zveřejněním všech záznamů vztahujících se k jeho osobě vedených StB a Stasi. "Corbyn je povinen objasnit, s kým se setkal, jaké informace předával a jak hluboké jeho kontakty byly," konstatuje se v petici, kterou zatím podpořilo zhruba 2000 lidí.

Témata:  Jeremy Corbyn Velká Británie StB

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy