Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko žehlí výrok Dudy: Premiér Morawiecki se snažil otevřít upřímnou debatu o holokaustu

Mateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki
Foto: mr.gov.pl

Varšava - Polský premiér Mateusz Morawiecki v sobotu na mnichovské bezpečnostní konferenci mimo jiné prohlásil, že i někteří Židé nesli odpovědnost za holokaust. Záhy přišly ostré reakce. Varšava dnes premiérův výrok mírnila slova, že se snažil otevřít upřímnou debatu o zločinech spáchaných na Židech během holokaustu bez ohledu na národnost osob, které za ně nesou odpovědnost.

Podle prohlášení polské vlády Moravieckého výroky v žádné případě nemají v úmyslu popírat holokaust. "Naopak předseda polské vlády Mateusz Morawiecki se opakovaně a důrazně staví proti popírání nepředstavitelné genocidy, kterou byl holokaust evropských Židů, stejně jako proti jakékoli formě antisemitismu," zdůrazňuje mluvčí polské vlády Joanna Kopcińská.

Morawiecki v sobotu hájil kontroverzní polský zákon, který trestá připisování jakékoli odpovědnosti za holokaust Polákům. Novinářům mimo jiné řekl: "Samozřejmě, že nebude trestné a nebude považováno za zločin říkat, že byli polští pachatelé, stejně jako byli židovští pachatelé, jako byli ruští pachatelé, jako byli ukrajinští pachatelé, ne pouze němečtí pachatelé."

"Výroky polského premiéra tady v Mnichově jsou pobuřující. Máme tu problém s neschopností chápat historii a nedostatkem ohleduplnosti k tragédii našeho lidu," reagoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu. "Židovský stát nepřipustí, aby byli vraždění obviňováni ze své vlastní vraždy," napsal na twitteru izraelský zákonodárce Jair Lapid. 

Témata:  holocaust Polsko židé Andrzej Duda Mateusz Morawiecki

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy