Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Vysokých Tatrách spadla lavina. Jednoho horolezce zabila, žena bojuje o život

Horská záchranná služba Vysoké Tatry
Horská záchranná služba Vysoké Tatry
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Poprad - Výpravu polských horolezců dnes zasypala ve Vysokých Tatrách na Slovensku lavina, jeden muž zemřel. Žena skončila v kritickém stavu v nemocnici.

Informovaly o tom slovenská Horská záchranná služba (HZS) a provozovatel vrtulníkové záchranné služby, společnost Air-Transport Europe.

Lavina strhla oba horolezce během lezení po ledové mase a úplně je zasypala. Další člen skupiny, který požádal HZS o pomoc, nebyl sněhovou masou zasažen.

Ještě před příchodem záchranářů na místo neštěstí oba zasypané horolezce lokalizovali a vyhrabali z laviny kolemjdoucí skialpinisté, kteří také začali s resuscitací postižených. 35letého horolezce se bohužel nepodařilo zachránit, silně podchlazená 30letá horolezkyně byla ve velmi vážném stavu letecky přepravena do nemocnice.

Již ve čtvrtek zasáhla lavina ve Vysokých Tatrách trojici polských lezců, z nichž jeden utrpěl poranění ruky. V Nízkých Tatrách zase týž den v lavině zahynul slovenský lyžař.

Témata:  laviny Vysoké Tatry horolezec

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy