reklama

Yakup A. byl podle listu Kurier financován ze zahraničí. Server haberjournal.at, publikující v turečtině, informoval, že imámovi nebylo prodlouženo vízum, protože v Rakousku působil z pověření tureckého úřadu pro náboženské záležitosti.

Pro Turecko-islámskou unii pro kulturní a sociální spolupráci v Rakousku (ATIB), která je největším sdružením mešit v alpské republice, představuje nový zákon o islámu problém,. Postihuje totiž 65 muslimských duchovních. ATIB kvůli normě podal žalobu k rakouskému ústavnímu soudu.

Zákon z roku 2015 přinesl rakouským muslimům nová práva i povinnosti. Zavádí například vysokoškolské teologické studium islámu, muslimové díky němu mají právo na duchovní péči v armádě, ve věznicích nebo v nemocnicích.

Islámské náboženské spolky však také mají povinnost zbavit funkcí své hodnostáře, pokud jsou odsouzeni k alespoň ročnímu vězení. Svou funkci nesmí vykonávat ani v případě, že "trvale ohrožují veřejnou bezpečnost, pořádek, zdraví a morálku či práva a svobody druhých".

V Rakousku, které má 8,7 milionu obyvatel, žije přibližně 700.000 muslimů. V zemi je více než 400 muslimských modliteben a mešit.