Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konflikt na Donbasu nezamrzl. Pořád tam umírají lidé, varuje ukrajinský ambasador v ČR

Jevhen Perebyjnis je ukrajinský diplomat, jmenovaný na začátku roku 2017 prezidentem Petrem Porošenkem ukrajinským velvyslancem v České republice.
Jevhen Perebyjnis je ukrajinský diplomat, jmenovaný na začátku roku 2017 prezidentem Petrem Porošenkem ukrajinským velvyslancem v České republice.
Foto: INCORP images

Praha - Ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis dnes řekl, že konflikt v Donbasu není zamrzlý, dál umírají lidé. Válka vypukla na jaře 2014. V poslední době se mluví o tom, že situaci by měla pomoct řešit mírová mise OSN.

"Nehledě na částečné zmírnění intenzity bojů v roce 2017 se v žádném případě nejedná o takzvaný zamrzlý konflikt," řekl Perebyjnis na tiskové konferenci. V loňském roce podle něj v Donbasu zemřelo 200 ukrajinských vojáků a stovka civilistů. Celkem si konflikt vyžádal více než 10.000 lidských životů.

Perebyjnis dále prohlásil, že Rusko obsadilo jak Donbas, tak poloostrov Krym. "Jediný rozdíl je, že na Krymu Rusko uznává, že tam je přítomno, na Donbasu to nepřiznává. Ale to nic nemění na tom, že Rusko je okupantem v obou ukrajinských regionech," řekl velvyslanec.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pátek na bezpečnostní konferenci v Mnichově prohlásil, že v Kremlu sídlí zlo. Moskva podle něj vede celosvětovou hybridní válku a cynicky útočí na demokratické hodnoty.

Klíčem k ukončení konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou by mělo být naplnění takzvaných minských dohod z roku 2015. Varianta mírová mise OSN v Donbasu je přijatelná pro Rusko i Ukrajinu. Zatím ale nepanuje shoda na tom, kde přesně by takzvané modré přilby měly být nasazeny. Kyjev navrhuje, aby mírotvorci střežili ukrajinsko-ruskou hranici kontrolovanou separatisty, přes kterou údajně pronikají na bojiště ruští bojovníci a kudy z Ruska vedou zásobovací trasy. Moskva takový scénář odmítá a trvá na tom, aby mírové sbory byly rozmístěny na frontě oddělující proruské radikály od jednotek ukrajinské armády.

Témata:  Ukrajinská krize Rusko Jevhen Perebyjnis

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy