Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělský ministr hospodářství míří do funkce viceprezidenta ECB, je jediným kandidátem

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brusel - Jediným kandidátem do funkce viceprezidenta Evropské centrální banky (ECB) je španělský ministr hospodářství Luis de Guindos. Irský ministr financí Paschal Donohoe totiž oznámil, že stahuje kandidaturu šéfa irské centrální banky Lanea.

Donohoe irský krok zdůvodnil snahou o to, aby členské země o obsazení funkce mohly rozhodnout konsensuálně. "Věřím, že je to důležité a v zájmu ECB," poznamenal s tím, že s de Guindosem hovořil a před dnešním rozhodováním mu popřál hodně štěstí.

Šéf euroskupiny Mario Centeno při příchodu na jednání řekl, že o rozhodnutí Dublinu byl informován teprve před několika minutami. "ECB je významná pro Evropu, je odpovědná za finanční stabilitu a v tomto smyslu ovlivňuje životy občanů, proto je to pro Evropu významný moment," podotkl.

Eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky, daně a cla Pierre Moscovici odmítl, že by nominace aktivního politika do vedení ECB znamenala překročení nepsaných zásad. "Politici mají mnoho zkušeností, na těch tématech pracovali dlouhodobě a umí se učit," podotkl. De Guindos, který je ve španělské vládě řadu let, tedy podle něj bude platným členem vedení evropské banky. "A ministři (na radě) jsou ti odpovědní lidé, kteří mohou vybrat koho chtějí," doplnil.

Témata:  European Central Bank (ECB) Španělsko ekonomika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy