Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédsko udělilo občanství íránskému lékaři, který měl být popraven za údajnou špionáž

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Teherán - Švédsko udělilo občanství íránskému lékaři Ahmadrezovi Džalálímu, kterému íránský soud vyměřil trest smrti za údajnou špionáž pro Izrael.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí dnes toto rozhodnutí Stockholmu kritizoval.

Podle něj jde "o podivné a sporné" rozhodnutí a ministerstvo si kvůli němu povolalo k vysvětlení švédského velvyslance v Teheránu.

Džalálí je specialista na záchranářské zákroky, studoval a pak vyučoval ve Švédsku a podle Amnesty International (AI), která jeho případ sleduje, mu povolení k pobytu v Evropě pomohla získat izraelská vláda.

Zatčen byl v roce 2016, když přijel do Íránu na služební cestu. Soud ho usvědčil z proizraelské špionáže. Nese podle něj odpovědnost za smrt nejméně dvou ze čtyř íránských jaderných vědců, kteří byli zavražděni v Teheránu v letech 2009 až 2012. Írán jejich smrt připisuje západním rozvědkám a izraelské tajné službě Mossad a tvrdí, že šlo o součást snahy zastavit íránský jaderný program. Džalálí se přiznal na videu, které odvysílala íránská televize. Jeho manželka si myslí, že byl k výpovědi donucen.

Témata:  Švédsko Írán trest smrti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy