Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je Trump na odstřel? Pod tlakem může přiznat pravdu o ruských vazbách, píše se v USA

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Mnozí lidé budou pochopitelně zklamáni tím, že poslední obvinění vznesená Robertem Muellerem, zvláštním vyšetřovatelem, který prověřuje Ruské vměšování se do amerických prezidentských voleb v roce 2016, opět neudeřilo na Donalda Trumpa, konstatuje editorial serveru The Observer. Renomovaný týdeník v něm připomíná, že ačkoliv obvinění mířící proti třinácti Rusům a třem ruským subjektům jsou mimořádně závažná, přímo nepodporují klíčové tvrzení, že Trump a přední organizátoři jeho kampaně spolupracovali s Moskvou na zmanipulování hlasování.

Západ je pod trvalým útokem Kremlu

"Trump ale není mimo hledáček. Zdaleka ne," zdůrazňuje liberální server. Poukazuje, že Trumpův často opakovaný argument, který jde proti tvrzení amerických a britských tajných služeb, označuje obvinění z ruských zásahů za "lživé zprávy", se ukázal jako nepravdivý.

USA, podobně jako další západní země, jsou nesporně pod trvalým útokem Kremlu, deklaruje The Observer. Pokládá otázku, proč Trump nadále Rusko brání a dodává, že v případě současného prezidenta je těžké mluvit o nějaké důvěryhodnosti, jejíž zbytky jsou sotva zaznamenatelné.

Americké ministerstvo spravedlnosti zdůrazňuje, že spolupráce mezi osobami napojenými na Trumpovu kampaň a třinácti jmenovanými Rusy byla "nevědomá" a tyto aktivity neměly vliv na výsledek voleb, připouští prestižní týdeník. Dodává však, že navzdory Trumpovu halasení o očištění zpráva zdaleka neznamená, že k tajné spolupráci nedošlo a neexistovalo širší spiknutí, které mělo na volby dopad.

Muellerovo vyšetřování pokračuje a již shromáždilo rozsáhlé důkazy o kontaktech mezi Ruskem a Trumpovou kampaní, například o snaze prezidentova nejstaršího syna získat od ruské právničky politickou "špínu" na Trumpovu demokratickou protikandidátku Hillary Clintonovou, pokračuje The Observer. Poukazuje, že Mueller má dvě doznání viny - od někdejšího Trumpova bezpečnostního poradce Michaela Flynna a bývalého poradce z Trumpovy kampaně -, přičemž oba se přiznali k lhaní federálním úřadům o svých kontaktech na ruskou vládu.

Někdejší vedoucí Trumpovy kampaně byl obviněn mimo jiné z praní špinavých peněz, Steve Bannon, bývalý Trumpův stratég, byl pak tento měsíc dlouze vyslýchán a Mueller teprve zveřejní svá zjištění ohledně ruských hackerských útoků na emailový systém Demokratické strany, které Trump v roce 2016 veřejně podporoval, uvádí britský server. Za nejdůležitější však považuje to, že Trump stále čelí obvinění, že se jako prezident dopustil nezákonného jednání a pokusil se bránit spravedlnosti, když zasahoval do vyšetřování ruských zásahů, především pak údajným nátlakem na tehdejšího ředitele FBI Jamese Comeyho, aby zastavil vyšetřování Flynna a poté, co Comey odmítl, ředitele s neobratnou výmluvou odvolal.

Trumpovo pravé poledne

"Trump toto obvinění popírá," připouští The Observer. Konstatuje, že prezident bude mít šanci toto zopakovat, až ho bude Mueller - jak se očekává - vyslýchat pod přísahou a pokud k takovému výslechu dojde, může připomínat western V pravé poledne, kdy nepůjde ani tak o vedlejší roli Roberta Muellera, ale především o Trumpovo zoufalství. Podle renomoveného týdeníku je totiž důležité, že když je Trump osobně konfrontován a nemůže se schovávat za Twitter a tiskové mluvčího, má tendenci uskakovat, plést se a měnit verze, a proto by mohl konečně říct pravdu.

Poslední obvinění explicitně netvrdí, že ruská vláda řídila volební konspiraci, ale existuje řada důvodů si to myslet a operovat i s osobním angažmá ruského prezidenta Vladimira Putina, deklaruje liberální server. Odkazuje na skutečnost, že Putin řídí svou zemi železnou rukou, což zpochybňuje možnost provedení tak smělé a riskantní operace bez jeho vědomí, navíc za situace, kdy je kremelský vládce hluboce zapojen do mnoha jiných "hybridních" konfliktů, kybernetické války a dezinformačních kampaní zacílených proti evropským demokraciím.

Pod Putinovým vedením se Rusko aktivně snaží podrývat západní demokracii, svým postupem na Ukrajině se vysmívá se mezinárodnímu právu a každodenně se podílí na masivním zabíjení syrských civilistů, obviňuje The Observer. Dodává, že příští měsíc Putin v zásadě ukradne volby i vlastní zemi.

"Je možné, že Mueller, jako maršál Will Kane ve filmu V pravé poledne Trumpa odstřelí," spekuluje britský týdeník. Závěrem ale pokládá otázku, jak se dá čelit hrozbě ze strany Vladimira Putina.

Témata:  USA Rusko Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy