Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turci na člunu uprchli do Řecka, 17 jich požádalo o politický azyl

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Ankara/Atény - Skupina 17 Turků přeplula na člunu ze západního pobřeží Turecka na řecký ostrov Oinúses, kde podle řeckých médií požádali o politický azyl. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Skupinu tvoří sedm mužů, čtyři ženy a šesti dětí; jsou mezi nimi učitelé, kteří se bojí politické perzekuce rozpoutané kvůli nezdařenému puči v létě 2016, informovala Skai TV. Jiná média uvedla, že ve skupině jsou soudci a další státní zaměstnanci.

Ostrov Oinúses leží zhruba 16 kilometrů od tureckého pobřeží vedle ostrova Chios. Podle řecké pobřežní stráže bude v následujících dnech skupinka přepravena do Atén. Úřady nepotvrdily, zda Turci požádali o politický azyl.

O převrat v Turecku se v červenci 2016 pokusila část armády. Za rok a půl bylo v souvislosti s pokusem o puč propuštěno ze zaměstnání či suspendováno na 160.000 lidí, včetně soudců, prokurátorů, policistů, učitelů a dalších státních zaměstnanců, z toho přes 50.000 lidí skončilo za mřížemi.

Témata:  Turecko Řecko

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy