reklama

Adrian trávil v Egyptě dovolenou se svou kamarádkou Nicole. Když byli na organizovaném výletě na čtyřkolkách a velbloudech se ale britskému turistovi najednou udělalo špatně a tak se chtěl vrátit do hotelu. Adrian na tom byl tak zle, že upadl do bezvědomí. Nicole a jejich průvodce jej proto ihned odvezli do nemocnice s podezřením na selhání ledvin.

Po 5 dnech v kómatu - dne 29. května - Adrian zemřel. Jeho rodina tvrdí, že lékaři odpojili monitorovací zařízení, které ho udržovalo při životě, protože požadovali zaplatit účet za ošetření v hodnotě 7000 liber (asi 200 tisíc korun). „Muž u nemocnici se postavil do pokoje mého syna a řekl mi: Pojištění neplatí, musíte hned teď zaplatit nebo vypnu přístroje,“ řekl Adrianův otec Charle Bumford. Jeho slova cituje list The Sun. „Neměl jsem 7000 liber, které chtěl. Tak začal vypínat všechny přístroje," dodal truchlící otec.

Nemocnice uvedla, že Adrian zemřel na selhání srdce, ale jeho rodina a také kamarádka Nicola trvají na tom, že se lékaři o Adriana přestali starat poté, co zjistili, že jeho pojištění není platné. „Nikdy nemluvili o zástavě srdce. Jen o tom, že zastavili zdravotní péči, protože měl neplatné pojištění," řekla Nicola. Podle médií pojišťovací firma později uvedla, že pojištění prohlásila za neplatné, protože Adrian neuvedl, že se v roce 2015 léčil s infekcí žaludku, kterou mohl vyvolat alkohol

Adrianova kamarádka uvedla, že lékaři udělali dvě dialýzy, ale třetí už odmítli, protože za ni nedostali zaplaceno. Podle vyšetřovatelů může za smrt Adriana kombinace selhání ledvin, horké pouště a omezené lékařské péče. Navíc podle vyšetřovatele Andrewa Haughta existuje možnost, že takové případy se budou opakovat, proto o všem informoval britské ministerstvo zahraničních věcí. Smrtí Adriana ale problémy neskončily. Jeho rodina musela získat peníze na to, aby mohla tělo svého syna převézt domů a pohřbít ho v Británii.

U soudu pak Adrianův otec Charles Bumford kritizoval také britský konzulát. „To nemohl konzulát udělat víc? Nemohu uvěřit, že britský konzulát nemohl pro britského občana udělat víc. Neodpověděli nám, ani když jsme se ptali:,Proč nemůžete něco udělat? Myslím, že je to opravdu šokující,“ dodal rozhořčený Brit.

V Hurghadě umírali i Češi

Hurghada patří mezi oblíbená letoviska českých turistů, v poslední době ale oblast zasáhlo několik tragických úmrtí. V roce 2013 otřásla Českou republikou smrt Moniky a Klárky Kramných. Po dlouhém vyšetřování a soudech byl Petr Kramný odsouzen za jejich vraždu na 28 let za mřížemi, o jeho osudu ale stále rozhoduje Ústavní soud, objevily se také nové posudky, které hrají v jeho prospěch.

14. července 2017 devětadvacetiletý Abdel-Rahmaný Shaaban doplaval na pláž místního hotelu, kde zaútočil na turistky a šest jich pobodal. Dvě zemřely na místě. Mezi zraněnými byla i šestatřicetiletá Lenka z České republiky. S lehčím zraněním byla ošetřena a přepravena do nemocnice v Káhiře. Tam se ale její stav začal rychle zhoršovat. Její tělo nezvládlo boj s infekcí a její orgány začaly selhávat, žena upadla do stavu klinické smrti a následně zemřela.