reklama

Corbyn čelé aféře kolem schůzek s příslušníkem československé Státní bezpečnosti (StB). "Běžně si (Corbyn) každý týden stoupne a vyzve mě, abych podepsala nějaký bianko šek. A já vím, že má Čechy (šeky) rád, ale vážně je to hrozně deprimující," uvedla Mayová, která jako každou středu odpovídala během interpelací na otázky poslanců.

Některé poslance premiérčiny Konzervativní strany vtípek zřejmě pobavil. Například ministryně spravedlnosti Elizabeth Trussová na twitteru později výstup Mayové označila za šachmat. Místo anglického slova "checkmate" ovšem i ona využila zvukové shody anglického označení pro šach a označení Čechů a napsala "Czech mate".

Britské novináře žertík premiérky stejně jako Corbyna příliš nepobavil. Například žurnalista levicového listu The Guardian jej označil za "nejvíce těžkopádný žert v parlamentní historii".

Labourista Corbyn v reakci na článek v listu The Sun přiznal, že se v 80. letech několikrát nevědomky sešel s pracovníkem tajné policie StB, kterého podle svých slov považoval za československého diplomata.

Bývalý rozvědčík Ján Sarkocy, slovenský občan, kterého ale britská média většinou označují za Čecha, později řekl, že Corbyn s komunistickou tajnou policií spolupracoval vědomě a bral za to dokonce peníze. Britský politik to na dotaz ČTK popřel. Také ředitelka Archivu bezpečnostních složek Světlana Ptáčníková v reakci na Sarkocyho výroky na Corbynovu adresu uvedla, že jsou v rozporu s dochovanými archivními materiály.