reklama

O osudu dívek zatím nejsou žádné informace, sdělil podle tiskových agentur ministr policie nigerijského státu Yobe. „Do dívčí internátní školy v Dapchi se vrátilo 815 z celkového počtu 926 studentek. Ostatní stále chybějí," sdělil podle agentury AFP ministr Abdulmaliki Sumonu. Dodal ale zároveň, že „dosud žádný únos nebyl prokázán".

Přestože to oficiálně není potvrzeno, výpovědi svědků nasvědčují tomu, že dívky byly opravdu uneseny. „Viděl jsem plačící a naříkající dívky ve třech nákladních autech Tata. Volaly o pomoc," citovala agentura Reuters svědka z vesnice Gumsa nedaleko Dapchi. Povstalci ho přinutili, aby jim ukázal cestu pryč, a pak ho nechali být.

Další svědci podle agentury vypověděli, že ozbrojenci z Boko Haram přijeli do Dapchi v pondělí večer s těžkými zbraněmi na nákladních autech natřených vojenskou kamufláží. Šli přímo do školy, odkud se pak ozývaly sporadické výstřely a ven začali vybíhat studentky a učitelé.

Pokud se potvrdí, že se dívek zmocnili teroristé z Boko Haramu, půjde o největší takový případ od roku 2014, kdy ozbrojenci této skupiny unesli 276 školaček z nigerijského města Chibok. Zpráva o tomto zločinu tehdy šokovala celý svět. Od té doby se 164 dívkám podařilo utéct nebo byly propuštěny. Zbylých 112 je dodnes v rukou islamistů.