Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nigerijská armáda osvobodila 76 školaček, které unesla Boko Haram. Dvě našli mrtvé

Nigérie
Nigérie
Foto: UNHCR

Abuja - Nigerijská armáda osvobodila 76 školaček, které se pohřešovaly po středečním útoku Boko Haram. Dvě dívky byly nalezeny mrtvé a mnohé jsou nezvěstné. Celkem mělo být uneseno přes sto žákyň.

K incidentu došlo v internátní škole ve městě Dapchi, kam dochází 926 studentek. Úřady původně tvrdily, že únos nemohou potvrdit. Výpovědi svědků tomu ale nasvědčovaly.

Ozbrojenci z Boko Haram přijeli do Dapchi v pondělí večer s těžkými zbraněmi na nákladních autech natřených vojenskou kamufláží. Šli přímo do školy, odkud se pak ozývaly sporadické výstřely a ven začali vybíhat studentky a učitelé.

Zatím největší případ únosu studentek zaznamenala Nigérie v roce 2014, kdy ozbrojenci Boko Haram unesli 276 školaček z nigerijského města Chibok. Zpráva o tomto zločinu tehdy šokovala celý svět. Od té doby se 164 dívkám podařilo utéct nebo byly propuštěny. Zbylých 112 je dodnes v rukou islamistů.

Témata:  Boko Haram Nigérie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy