Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evakuace v Idomeni pomalu končí. Řecko plánuje likvidaci dalších táborů

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Atény - Evakuace uprchlického tábora u Idomeni, kde svého času bylo až 15 tisíc migrantů, spěje ke konci. Řecko už plánuje, že podobně zakročí také v areálu bývalého mezinárodního letiště Eliniko v Aténách.

Řecký ministr pro migraci Jannis Muzalas v soukromé řecké televizi Mega prohlásil, že v Idomeni už zbyly jen hrstky běženců. Pořádkové síly na místě ale ještě zůstanou. Musejí zabránit tomu, aby se běženci do tábora vrátili.

Mnoho migrantů bylo rozvezeno desítkami autobusů do jiných nouzových zařízení, ale další se rozhodli tábořiště opustit po vlastních, právě zřejmě v naději, že se k hranici zase vrátí. Desítky jich také ve středu chvíli blokovaly silnici k hraničnímu přechodu Evzoni.

Evakuace tábora vyvolala kritiku ze strany humanitárních organizací. Zatímco řecké úřady tvrdí, že uprchlíky přemísťují do důstojnějších míst, ve skutečnosti se běženci podle kritiků často ocitají ještě v horších podmínkách.

Zdroj: YouTube

Muzalas v parlamentu řekl, že po Idomeni odstěhují úřady také uprchlíky z bývalého letiště Eliniko, kde je asi 3500 až 5000 osob, a z aténského přístavu Pireus. Zatímco v prvním případě má být areál uvolněn pro privatizaci vynucenou dohodou s mezinárodními věřiteli, ve druhém případě mají být uvolněny prostory pro plynulou dopravu. Pireus je v začínající turistické sezóně hlavním uzlem pro lodní dopravu spojující kontinentální Řecko s ostrovy v Egejském moři.

I vyklizení Idomeni má praktické příčiny: úřady potřebovaly uvolnit železniční trať vedoucí přes hranici, aby mohla být co nejrychleji zprovozněna po dvouměsíční blokádě.

Témata:  uprchlíci Řecko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy