Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fico odmítá ratifikovat Istanbulskou úmluvu o potírání násilí na ženách

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Slovensko nehodlá přistoupit k ratifikaci takzvané Istanbulské úmluvy o potírání násilí na ženách, jednotlivá ustanovení úmluvy ohledně ochrany žen ale chce přenést do svého právního řádu. Text úmluvy prý zbytečně zpochybňuje přirozené rozdíly mezi muži a ženami.

Podle úmluvy by země měly chránit před násilím, provádět prevenci, násilné činy stíhat a potlačovat, přispět ke zrovnoprávnění žen s muži, připravit plán s opatřeními na ochranu obětí a podpořit instituce a organizace, které se na boj s násilím zaměřují. Úmluva bojuje proti fyzickému a psychickému týrání, nebezpečnému pronásledování neboli stalkingu, znásilňování, sexuálnímu obtěžování, ženské obřízce a proti vynuceným sňatkům, potratům a sterilizacím.

"Dokud budu předsedou vlády a nebudou odstraněny pochybnosti při výkladu kontroverzních ustanovení Istanbulské úmluvy, dokud nebude zajištěn úplný soulad úmluvy s ústavou Slovenské republiky, nikdy nedám souhlas k tomu, aby vláda předložila tuto úmluvu k ratifikaci," řekl slovenský premiér Robert Fico. Dodal, že za problém považuje hlavně soulad úmluvy s definicí manželství jako svazku muže a ženy ve slovenské ústavě.

Podle Fica text dokumentu zmiňuje rodovou rovnost ve smyslu odstraňovaní takzvaných "rolí mužů a žen v rodině". Řekl také, že 98 až 99 procent ustanovení úmluvy je užitečných.

Slovensko ale podle Fica plánuje do svého právního řádu přenést ustanovení úmluvy ohledně ochrany žen. "Vezmeme text úmluvy a pokud najdeme ve slovenských zákonech hluchá místa, tak to automaticky prostřednictvím konkrétní změny zákonů začleníme do vnitrostátní právních norem," uvedl Fico.

Naznačil také, že ochrana žen je potřebná i v souvislosti s migrací, a opětovně zopakoval svůj odmítavý postoj k vytváření ucelených muslimských komunit na Slovensku.

Křesťanské církve na Slovensku podle medií vybídly kabinet, aby odvolal svůj podpis pod úmluvou, ke kterému se země připojila v roce 2011.

Istanbulská úmluva vznikla v roce 2011. Česko ji jako jedna z posledních evropských zemí podepsalo v květnu 2016. K ratifikaci český kabinet naposledy vyzvala před třemi dny jeho rada pro rovnost žen a mužů, kterou nyní řídí ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO). Jeho náměstkyně pro lidská práva Martina Štěpánková už dřív řekla, že by ČR mohla dokument ratifikovat letos.

Témata:  Robert Fico Slovensko ženy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy