Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zlomový moment? Babiš porušil tabu o komunistech u moci, píše se na Slovensku

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bratislava - Český premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) podle slovenského listu Sme porušil dosavadní tabu, že demokratické strany s komunistickou stranou (KSČM) nespolupracují. Podle komentáře to nebude vadit ani prezidentovi Miloši Zemanovi, který "kope za Babiše".

"Snad nejjasnější symptom, že se Česko přiblížilo bodu zlomu, představil Andrej Babiš tím, že jako nejpravděpodobnější formát vlády jmenoval ANO-ČSSD s tolerancí KSČM. Porušil nepsané, ale dosud respektované tabu. Demokratické síly totiž 28 let držely komunisty mimo vládní moc," uvedl deník.

Jediný vážný rozpor, který může ohrozit spojenectví ANO a ČSSD, je podle listu forma účasti sociálních demokratů pod vedením nového předsedy Jana Hamáčka na moci.

"Zatímco Babiš jasně preferuje menšinovou vládu, předseda Hamáček vidí ČSSD jen v regulérní koalici," uvedl list. Dodal, že spolehlivou indicií, že sociální demokraté nakonec Babiše navzdory jeho trestnímu stíhání přijmou, jsou programová jednání s ANO, která otevřeli.

Témata:  Andrej Babiš vláda KSČM Slovensko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy