Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V neděli by měl do Jižní Koreje dorazit generál z KLDR. Lidé v Soulu protestovali

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Soul - Zhruba 70 opozičních politiků dnes protestovalo v Soulu proti příjezdu severokorejského generála Kim Jong-čchola, který se má zúčastnit nedělního závěrečného ceremoniálu zimní olympiády. V minulosti byl šéfem vojenské rozvědky, kterou Jižní Korea viní z toho, že v roce 2010 nechala torpédovat korvetu Čchonan.

Při torpédování jihokorejské korvety zahynulo 46 námořníků. KLDR svůj podíl na tragédii popírá. V témže roce údajně Kim Jong-čchol naplánoval také ostřelování jihokorejského ostrova Jonpchjong, které si vyžádalo čtyři jihokorejské oběti.

Opoziční demonstranti před prezidentským palácem v Soulu požadovali, aby tento severokorejský generál nebyl do země vpuštěn. Severokorejská delegace má do Jižní Koreje přicestovat po silnici. "Kim Jong-čchol je ďábelský válečný zločinec, který napadl Jih a zaslouží si viset," uvedl vůdce opozičních konzervativců Kim Song-te v prohlášení.

Spojené státy a Jižní Korea zařadily Kim Jong-čchola na černou listinu za jeho podporu severokorejského jaderného a raketového zbrojního programu. Jihokorejská vláda ale dnes oznámila, že návštěvu Kim Jong-čchola schválila, a požádala veřejnost o pochopení.

"Za stávajících složitých okolností jsme se rozhodli zaměřit na dialog se (Severokorejci) s cílem dosáhnout míru na Korejském poloostrově a zlepšení mezikorejských vztahů, a nezaměřovat se na to, jakou mají (tito severokorejští představitelé) minulost, ani na to, kdo jsou," konstatovalo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení. Ministerstvo ale zároveň zdůraznilo, že na názoru Soulu, že za potopení jihokorejské válečné lodi nese vinu KLDR, se nic nezměnilo.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy