Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Alarmující zpráva: Většina zadržených imigrantů už byla v minulosti odsouzena za trestné činy

Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Washington - Americký prezident Donald Trump postavil svoji politickou kariéru na přísnějším dohledu hranic. K tomuto účelu posílil pravomoc imigrační a celní policie (Immigration and Customs Enforcement - ICE). Ve zprávě za fiskální rok uvádí, že nejvíce imigrantů chycených ICE bylo už dříve trestáno za kriminální činnost.

Celkově se jednalo o 74% chycených imigrantů. Zbytek se řadil mezi „ne-kriminální“ zadržené, z toho 16% s nevyřízeným trestním obviněním (jedná se o případy, kdy prokurátor nepodal oficiálně trestní obvinění a stále přezkoumává případ) a 11% bez známého trestního obvinění či rozsudku. Jedná se o velký rozdíl od roku 2009, nejrannějšího roku nabízejícího srovnatelného údaje. V té době představovali imigranti bez předchozího odsouzení za trestný čin většinu (61%) osob zatčených agenturou.

Celkový počet lidí zatčení ICE se během tohoto rozpětí prudce snížil z 297 898 v roce 2009 (v kdy do úřadu vstoupil prezident Barack Obama) na 143 470 v roce 2017 (když se moci ujal prezident Donald Trump). Minulý rok však počet zatčených narostl o 30% oproti předchozímu roku, z velké části převážně poté, co Trump podepsal výkonný příkaz k posílení vymáhání.

Počet zatčených bez kriminální minulosti v roce 2017 se zvýšil o 146% (více než 22 000 zatčení), počet zatčených s kriminální minulostí se zvýšil jen o 12% (téměř 11 000). Přesto většina zatčených v letech 2016 a 2017 byla v minulosti už odsouzena za kriminální činnost. ICE je většinou zadržela poté, co je zatkla místní nebo státní policie, při hledání uprchlíků též spoléhá na vládní databáze, případně může zadržet podezřelé na soudních přelíčeních.

Zadržení ICE, kteří měli už předtím záznam v rejstříku trestů, byli nejčastěji odsouzeni za trestný čin pod vlivem alkoholu (59 985 odsouzení - 16% z celkového počtu). Na druhém místě bylo držení nebo prodej "nebezpečných drog", jako jsou opiáty (57 438 -15%). Imigrační trestné činy, které zahrnují nelegální vstup do země nebo falešný nárok na občanství Spojených států, byly třetím nejčastějším typem usvědčeného zločinu (52 128 odsouzení -14%). Zatčení mohou být odsouzeni za více než jeden druh kriminální aktivity, takže celkový počet obvinění a odsouzení je vyšší než celkový počet zatčených.

Ti zadržení, kteří čekají na vyřízení trestního obvinění, nejčastěji spáchali dopravní přestupky (24 438- 17% veškerých obvinění). Následná trestní obvinění se nejčastěji týkají řízení pod vlivem alkoholu (20 562-14%) a držení nebo prodeje "nebezpečných drog" (19 065 - 13%). Imigrační zločiny byly pátým nejběžnějším obviněním(10 389 - 7%).

Z násilných aktivit je mezi pěticí nejčastějších kriminálních obvinění útok na druhou osobu. Celkově jej spáchalo 11% zadržených čekajících na vyřízení obžaloby a 8% těch zadržených, co už byli v minulosti odsouzeni. Jiné kategorie násilné trestné činnosti byly mnohem méně časté. Sexuální útok, únos a vražda představovaly 1% nebo méně u obou typů zadržených.

Podíl kriminálních a nekriminálních zatčení se dosti odlišuje geograficky, což agentura uvádí pod pojmem „oblasti odpovědnosti.“ Tyto oblasti, pojmenované po terénních úřadech v hlavních městech, mohou ve skutečnosti zahrnovat velké americké úseky. Některé z nich mohou pokrývat čtyři nebo více států.

V roce 2017 nejvíce zadržených, kteří byli už v minulosti odsouzeni, proběhlo v oblasti odpovědnosti Los Angeles, která pokrývá většinu z jižní Kalifornie - devět z deseti zadržených (88%) mělo kriminální minulost. Celkově bylo těchto typů zadržených nejvíce ve všech oblastech odpovědnosti. Nejmenší podíl připadal na Newarku, která pokrývá celý New Jersey) – 60% všech zadržených bylo už v minulosti odsouzeno.

Nekriminální zatčení se nicméně zvýšilo rychleji než kriminální zatčení ve všech 24 oblastech odpovědnosti v letech 2016 až 2017; v některých oblastech se zatčení lidí s trestním záznamem dokonce mírně snížilo. V oblasti Dallasu, která měla v loňském roce celkově největší počet zatýkání (16 520), vzrostl počet zatčených bez kriminálních záznamů o 156%, zatímco zatýkání těch s kriminální minulostí vzrostlo o 61%. Rozdíl byl ještě vyšší v oblasti Houstonu, která měla druhý nejvyšší celkový počet zatčení (13 565).Počet zatčených bez kriminálních záznamů se zde zvýšil o 174%, počet zatčených s kriminální minulostí klesl o 6%. V polovině oblastí odpovědnosti vzrostl počet nekriminálních zatčení o 200% a více.

Témata:  migrace kriminalita USA krimi

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy