Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Provoz vrtulníků Mi-17 byl na Slovensku pozastaven, dokumenty byly zfalšovány

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovenská armáda pozastavila provoz vrtulníků Mi-17, stroje absolvují potřebné kontroly. Média spekulují, že byly zfalšovány dokumenty o opravách vrtulníků.

Slovenská armáda disponuje 12 vrtulníky Mi-17, z nichž čtyři zajišťují leteckou pátrací a záchrannou službu (SAR). Ta vyplývá z mezinárodních závazků ohledně civilní letecké dopravy.

Mluvčí ministerstva obrany Danka Capáková uvedla, že jeden z vrtulníků Mi-17 by se měl opět dostat do provozu v nejbližších dnech, další stroje až po dokončení všech potřebných kontrol.

Denník N napsal, že problémy se stroji Mi-17 se patrně týkají mechanických součástek, které jsou zabudovány v motorech vrtulníků. Armáda prý zjistila, že součástky nepodstoupily povinnou opravu, byť podle dokumentů se tak stalo. Vrtulníky Mi-17 na Slovensku opravuje státem kontrolovaný podnik Letecké opravovne Trenčín ve spolupráci s dalšími firmami.

Kromě vrtulníků Mi-17 slovenská armáda provozuje také americké vrtulníky Black Hawk.

Témata:  vrtulník Mil Mi-17 Slovensko Slovenská armáda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy