Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Iráku odsoudil k smrti 15 Turků za příslušnost k IS

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Soud v Bagdádu dnes odsoudil k smrti 15 tureckých občanů obžalovaných z příslušnosti k organizaci Islámský stát (IS).

Další Turek dostal trest doživotního odnětí svobody, oznámila agentura AFP s odvoláním na nejmenovaného činitele z řad irácké justice. Odsouzení podle něj přiznali fakta, která jim byla kladena za vinu.

V Iráku bylo v poslední době obviněno z kontaktů s IS a souzeno na tomto základě několik příslušníků cizích států. V procesu, který organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) kritizovala jako "nespravedlivý", byly například k hrdelnímu trestu odsouzeny Němka a turecká občanka. Francouzka unikla vězení díky tomu, že vynesený trest pokryla její zadržovací vazba. Nyní tato žena čeká na vyhoštění.

Irácký protiteroristický zákon umožňuje obvinit i osoby, které se nepodílely na násilných akcích, jsou ale podezřelé z poskytování pomoci IS. Trest smrti za příslušnost k této džihádistické skupině zakotvuje zákon i pro odsouzené, kteří nepatřili mezi bojovníky IS.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy