Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Barceloně demonstrují separatisté proti návštěvě krále

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Barcelona - V centru Barcelony demonstrují katalánští separatisté, kteří protestují proti španělskému králi a jeho postoji ke katalánským snahám o nezávislost.

Král Felipe VI. má dorazit do koncertního sálu, kde se bude konat slavnostní večeře pro účastníky veletrhu mobilních technologií Mobile World Congress. Oblast kontrolují policisté, kteří se snaží také oddělit separatisty od příznivců jednoty Španělska, kteří přišli naopak krále přivítat.

Podle katalánského deníku El Periódico na náměstí Urquinaona nedaleko Paláce katalánské hudby, do něhož má královská delegace dorazit, je několik stovek králových kritiků.

Ti zpívají katalánskou hymnu a drží transparenty s nápisy "Jsme republika" či "Svobodu pro politické vězně". Za ně označují několik politiků, kteří jsou od podzimu ve vazbě kvůli říjnovému referendu o nezávislosti. Toto hlasování Madrid označil za neústavní a snažil se mu zabránit soudně i silou.

Témata:  Španělsko demonstrace ve Španělsku

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy