Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ankara oficiálně požádala Prahu o vydání zatčeného Kurda

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara/Praha - Turecko oficiálně požádalo Českou republiku o vydání zatčeného kurdského politika Sáliha Muslima.

Muslima, který byl do loňska ve vedení syrské kurdské Strany demokratické unie (PYD), zařadila Ankara před čtrnácti dny na seznam nejhledanějších teroristů. PYD je podle Turecka součástí turecké Strany kurdských pracujících, řazené k teroristickým organizacím.

Turecká agentura Anadolu předtím uvedla, že Ankara pracuje na žádosti o vydání s českými představiteli a tu že musí schválit soud a ministr spravedlnosti. Mluvčí turecké vlády Bekir Bozdag, jehož citovala agentura Reuters řekl, že dnes bude Muslim předveden před soud.

PYD má ozbrojené křídlo, milice Lidové obranné jednotky (YPG), které se podílely v Sýrii na porážce teroristického Islámského státu. USA je považují za své spojence v tomto boji. V roce 2016 YPG v Praze otevřely své evropské zastoupení. České ministerstvo zahraniční k tomu tehdy uvedlo, že Česko takzvaný syrský Kurdistán ani žádnou jeho politickou reprezentaci neuznává. Pražská kancelář YPG ještě téhož roku svou činnost ukončila.

Témata:  Turecko Česká republika Kurdové

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy