Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mun Če-in vyzval KLDR a USA k ústupkům

Mun Če-in
Mun Če-in
Foto: Wikimedia Commons

Soul - Jihokorejský prezident Mun Če-in dnes prohlásil, že Spojené státy a Severní Korea by měly ustoupit ze svých pozic tak, aby mohly v brzké době zahájit dialog. KLDR zopakovala, že je ochotna zlepšit vztahy s Washingtonem. Ten je ale neústupný.

"Je zapotřebí, aby Spojené státy snížily své nároky před rozhovory se Severní Koreou. A Severní Korea by měla ukázat, že je ochotna přistoupit na denuklearizaci. Je důležité, aby USA a KLDR zasedly k jednání co nejrychleji," řekl prezident Mun. Ochotu jednat se Spojenými státy opakovaně vyjádřil generál Kim Jong-čchol.

Bílý dům ale ve svém prohlášení napsal, že veškeré rozhovory s KLDR musejí vést k ukončení jaderného programu. Zdůraznil také, že mezinárodní společenství musí pokračovat v maximálním tlaku na Severní Koreu prostřednictvím sankcí. "Uvidíme, zda tvrzení Pchjongjangu ohledně ochoty k rozhovorům představuje první krok na cestě k denuklearizací," napsal Bílý dům.

Zimní olympiáda se stala prostředkem ke sblížení obou Korejí. Delegace KLDR při jednání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem a s ministrem pro sjednocení Čo Mjong-kjonem v Soulu slíbila, že bude pokračovat v posilování mezikorejských vztahů.

V Soulu se dnes na demonstraci sešly stovky jihokorejských pravicových aktivistů, kteří kritizovali prezidenta Muna a jeho vládu, že přijali severokorejskou delegaci, především pak místopředsedu ústředního výboru Korejské strany práce Kim Jong-čchola. Pálili severokorejské vlajky a nožem rozřezali portrét severokorejského diktátora Kim Čong-una. Ten je momentálně pověřený agendou kolem vztahů mezi oběma Korejemi, v minulosti byl ale šéfem vojenské rozvědky, kterou Soul viní z toho, že v roce 2010 nechala torpédovat jihokorejskou korvetu Čchonan.

Osmičlenná severokorejská politická delegace opustí Jižní Koreu v úterý. V tu dobu mají v pohraničním pásmu začít mezikorejské rozhovory o účasti KLDR na paralympijských hrách, které jsou plánovány na 9. až 18. března.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea USA Mun Če-in

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy