Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump v Bílém domě vůbec poprvé uspořádá státní návštěvu, 24. dubna přijede Macron

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Šéf Bílého domu Donald Trump bude 24. dubna hostit svého francouzského kolegu Emmanuela Macrona. Dnes to oznámila mluvčí Bílého doma Sarah Sandersová. Součástí poct v rámci státní návštěvy je mimo jiné večeře pořádaná na počest hosta.

Pro Trumpa to bude vůbec první uspořádání státní návštěvy od jeho loňského nástupu do funkce. V Bílém domě sice již přijal řadu zahraničních představitelů, žádné setkání ale dosud nemělo charakter oficiální státní návštěvy se všemi ceremoniemi a poctami.

"Prezident a první dáma (Melania) přivítají prezidenta Francie a paní (Brigitte) Macronovou 24. dubna v Bílém domě," řekla novinářům Sandersová. "Návštěva rozšíří americkou a francouzskou spolupráci v ekonomické oblasti a při řešení celosvětových problémů a prohloubí přátelství mezi oběma státy," dodala. 

Návštěva Macrona v Bílém domě se očekávala a neoficiální zdroje jako termín uváděly konec dubna.

Reuters již dříve poznamenal, že Trump s Macronem se během loňského roku spřátelili. Loni byl americký prezident čestným hostem pařížských oslav státního svátku Dne Bastily, poprvé se oba státníci setkali loni v květnu v Bruselu.

Témata:  Donald Trump Bílý dům USA USA Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy