Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sesuvy půdy, výpadek proudu. Po zemětřesení na Papui-Nové Guineji jsou patrně desítky mrtvých

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Port Moresby - Tichomořský stát Papua-Nová Guinea v pondělí zasáhlo zemětřesení, po kterém následovaly sesuvy půdy a rozsáhlé výpadky proudu. Úřady se obávají, že mohly být zraněny či zabity desítky lidí.

Ohnisko otřesů o síle 7,5 stupně se nacházelo v centrální, řídce obydlené hornaté části ostrova Nová Guinea. Po nich přišla ještě řada následných otřesů.

"Některé oblasti byly touto přírodní katastrofou postiženy a my posíláme vojáky a další vládní úředníky na pomoc místním obyvatelům ve chvíli nouze," uvedl premiér Peter O´Neill. Zjišťování škod však komplikuje nepřístupnost zasažených oblastí, uvedla agentura AP.

Podle úřadů bylo přerušeno telefonní spojení a elektrické vedení v některých částech provincie Hela, kde jsou rovněž silnice blokovány sesunutým bahnem a kamením.

Papua-Nová Guinea leží v oblasti zvané Ohnivý kruh, kde se setkávají tektonické desky. Před rokem tady zaznamenali dokonce zemětřesení o síle 8,0 stupně.

Témata:  Papua-Nová Guinea zemětřesení sesuv půdy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy