Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový hráč v italské politice? Salvini chce mít pod kontrolou italskou pravici

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Milán - Parlamentní volby v Itálii se budou konat již tuto neděli 4. března. Šéf Ligy severu Matteo Salvini svou stranu přeměnil ze separatistického uskupení na nacionalistickou politickou sílu, jež by ráda převzala otěže celé italské pravice.

Salvini odstranil z volebního loga strany slovo "sever" a nastolil kampaň všech azimutů - chce získat více hlasů než jeho spojenec ve středopravé koalici Silvio Berlusconi, se kterým podepsal vládní program o deseti bodech. Píše to agentura AFP.

Třebaže volební prognózy jeho straně přisuzují méně hlasů než Berlusconiho formaci Vzhůru, Itálie a přestože celá středopravá koalice podle průzkumů nemá jistou většinu, Salvini doufá, že vládu bude řídit právě on.

Do Ligy severu vstoupil v roce 1990, když mu bylo 17 let. Učaroval mu tehdy slogan " Jsem Lombarďan, hlasuju pro Lombardii", charisma zakladatele Umberta Bossiho a revoluční povaha strany, kterou etablovaná moc zpochybňovala, vzpomíná Salvini.

V roce 1993 zvolili Miláňané tohoto tehdy dvacetiletého mladíka do městského zastupitelstva. Salvini pak začal pracovat jako novinář v deníku Padania (Padánie, tedy sever Itálie v povodí řeky Pád) a v rozhlasové stranici Padania Livera (Svobodná Padánie). Jak deník, tak rádio mají blízko k Lize severu. V roce 2004 se euroskeptik Salvini dostal do Evropského parlamentu.

Zatímco jeho osobní hvězda stoupá, Liga severu upadá do krize. Umberto Bossi sice několikrát zastával ministerskou funkci v Berlusconiho vládách, v roce 2004 jej však oslabila mozková příhoda a v roce 2012 jej smetl skandál ohledně zpronevěry veřejných peněz. Za této konstelace Salvini přebírá stranu v rozkladu. V parlamentních volbách roku 2013 získala Liga severu pouhá čtyři procenta hlasů.

Nový předák mění kurz - už nehájí odtržení bohatého severu, ale prosazuje myšlenku federalizace Itálie. Zatímco jeho předchůdce Bossi v polemických výpadech Římu vyčítal, že mrhá penězi a všem diktuje, Salvini napříště adresuje obdobné výtky Bruselu. Jeho rétorika si rychle získala příznivce: Liga severu měla v prognózách obratem 12 až 14 procent potenciálních voličů.

Salvini, který spojil síly s francouzskou Národní frontou, nepokrytě obdivuje ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho americký protějšek Donalda Trumpa, ostře kritizuje imigranty, islám a euro. "Pokrytci! Mám právo a povinnost nemlčet a hlásat, že neregulovaná imigrace je nebezpečná a islám není mírumilovné náboženství. A také, že integrace selhala!" říká na podobná obvinění z rasismu.

Tento zakulacený, věčně nahněvaný vousáč, jemuž sebevědomí rozhodně nechybí a který nosí mikiny s nápisy jako "Itálie Italům", si na nedostatek prostoru v médiích nemůže stěžovat. Svá poselství do světa pouští ale zejména prostřednictvím sociálních sítí: na twitteru jej sleduje 640.000 lidí, na facebooku přes dva miliony.

Témata:  Itálie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy