Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropu svírá mráz: Na Zugspitze bylo -30,5 stupně. Neapol a Vesuv zasypal sníh

Silnice v zimě, ilustrační fotografie
Silnice v zimě, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Berlín/Řím - Na Zugspitze, nejvyšší německé hoře, klesla v noci na dnešek rtuť teploměru na minus 30,5 stupně. Jde o nejnižší teplotu, jakou tu za posledních více než sto let na konci února naměřili. Sníh dnes pokryl mimo jiné i italské město Neapol. Jeho starosta Luigi de Magistris vyzval obyvatele, aby omezili cestování na minimum.

Už v pondělí němečtí meteorologové informovali, že měřicí stanice na Zugspitze zaznamenala nejnižší teplotu této zimy v Německu. V noci na dnešek však rtuť teploměru na alpském vrcholku klesla ještě o 3,5 stupně. Minus 30,5 stupně je na konci února nejnižší zaznamenaná teplota od počátku měření na Zugspitze v roce 1901. Absolutní únorový rekord na hoře ale drží teplota minus 35,6 stupně z roku 1940.

V noci na středu se ochladí ještě o jeden až dva stupně. Na vině je tlaková výše Hartmut, která přináší vzduch ze severovýchodní Evropy.

Zatímco jih Německa svírá mráz, na severovýchodě bojují také se sněhem, který dál komplikuje dopravní situaci. V noci na dnešek sněžilo především na baltských ostrovech Rujáně a Usedomu.

Ochlazení přineslo nečekané komplikace i na poli diplomatického protokolu. Kancléřka Angela Merkelová přijme ve středu ve svém sídle ghanského prezidenta Nanu Adda Dankwu Akufa-Adda bez vojenských poct.

Sociální sítě dnes zaplavily snímky zasněžené Neapole i sopky Vesuv. Město se potýká s omezenou zejména autobusovou dopravou, částečně uzavřeno je i místní metro. Kvůli sněhu a snížené viditelnosti zrušilo většinu letů neapolské letiště Capodichino, uvedl italský list La Stampa.

Zavřené zůstaly dnes školy i v italské metropoli Řím. Hlavním městem se v noci na dnešek přehnala mrazivá bouře, úřady proto varují před namrzlými silnicemi. Z centrálního nádraží Termini byly odkloněny některé vysokorychlostní vlaky.

Římské charitativní organizace dnes povolávají další dobrovolníky na pomoc lidem bez domova. Mrazivé počasí v Itálii si vyžádalo podle deníku la Repubblica první oběť. V Miláně byl se zástavou srdce nalezen 47letý muž, zřejmě bezdomovec.

Rekordní mrazy podle italského tisku zasáhly v noci na dnešek horské oblasti v severoitalském kraji Piemont, kde meteorologové na horách naměřili od minus 20 až do minus 36 stupňů Celsia.

Témata:  zima mráz Německo Itálie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy