Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z ISS se po pěti měsících ve vesmítu vrátili tři kosmonauti

ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)
ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)
Foto: ESA **www.esa.int**

Bajkonur - V Kazachstánu dnes v pořádku přistál návratový modul kosmické lodi Sojuz, na jehož palubě byli dva američtí astronauti Joe Acab a Mark Vande Hei a ruský kosmonaut Alexandr Misurkin.

Modul dosedl podle plánu v 03:31 SEČ, celkem zpáteční let trval zhruba tři hodiny. "Vítejte doma," napsala na twitteru NASA.

Trojice odletěla na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) loni v září z ruského kosmodromu Bajkonur. Na palubě orbitálního komplexu, který se pohybuje po oběžné dráze zhruba 400 kilometrů nad povrchem, strávili 168 dní.

Na ISS pobývá nyní tříčlenná posádka, kterou tvoří ruský velitel Anton Škaplerov, americký astronaut Scott Tingle a japonský astronaut Norišege Kanai. Let další trojice na ISS je plánován na polovinu března.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) vesmir Bajkonur

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy