Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR se zlobí, USA a Jižní Korea plánují na duben vojenské manévry

USS Decatur, U.S. Navy
USS Decatur, U.S. Navy
Foto: navy.mil

Soul - Jižní Korea a USA zahájí společné vojenské manévry, které byly odloženy kvůli zimním olympijským hrám v Pchjongčchangu, počátkem dubna. Severní Korea cvičení opakovaně označuje za nácvik invaze do KLDR. Někdy na manévry reaguje agresivními akcemi.

Jihokorejská a americká armáda obvykle pořádají v březnu a dubnu manévry pod názvy Key Resolve a Foal Eagle, jichž se účastní kolem 17.000 amerických vojáků a přes 300.000 Jihokorejců.

"Společné vojenské cvičení by mělo začít v prvním dubnovém týdnu," řekl prezidentský poradce Mun Čchong-in. "Pokud ovšem budou předtím mezi Spojenými státy a Severní Koreou zahájeny rozhovory, lze přistoupit k nějakému druhu kompromisu," dodal. On sám prý doufá, že USA a KLDR spolu začnou jednat.

Severní Korea počátkem února pohrozila, že pokud Spojené státy a Jižní Korea uskuteční po zimní olympiádě odložené společné vojenské manévry, nebude tomu "nečinně přihlížet".

KLDR od konce loňského listopadu netestovala žádnou raketu, v lednu po dvou letech obnovila dialog s Jižní Koreou a oznámila, že se zúčastní zimních olympijských a paralympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu. Pchjongjang ale nadále odmítá zastavit své raketové a jaderné zbrojní programy.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea U.S. Navy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy